ESP8266 NodeMCU. SSD1306. U8G


31.07.2017

Для роботи з різними дисплеями NodeMCU використовує бібліотеку U8glib. Підтримуються дисплеї які працюють по шині SPI або IIC. В документації до NodeMCU можна перевірити чи підтримується саме ваша модель дисплею: https://nodemcu.readthedocs.io/en/master/en/modules/u8g/ У прикладі використовується графічний OLED дисплей SSD1306 який працює по шині IIC.

Схема підключення: Примітка: NodeMCU дозволяє обрати які GPIO виводи будуть використані для ліній SDA та SCL. NodeMCU треба зібрати з потрібними модулями (сайт для власної збірки NodeMCU: https://nodemcu-build.com). Мають бути включені наступні модулі: I2C, U8G Коли включили U8G, стають доступні опції для вибору моделі дисплею та шрифтів. Щоб обрати шрифти натисніть "Select". З`явиться вікно для вибору шрифтів: Виберіть потрібні і натисніть кнопку "Apply" У самому низу сторінки: В результаті маємо отримати приблизно таку картину: Тепер, коли потрібні модулі обрані, можна натиснути "Start your build". Детально про збірку і заливку прошивки NodeMCU йшлося у статті ESP8266 NodeMCU Прошивка. Робимо WiFi розетку Зверніть увагу що бібліотека u8glib дозволяє використовувати декілька шрифтів. Але вони мають бути включені під час збірки NodeMCU. Після заливки NodeMCU. Можна залити скрипт і графічні файли (у форматі MONO). Скачати файли прикладу можна тут: https://github.com/avislab/NodeMCUExamples/tree/master/SSD1306_IIC_U8G Розглянемо як працює скрипт прикладу. Спочатку налаштовується шина IIC:


-- IIC init
local sda = 3 -- GPIO14
local scl = 4 -- GPIO12
local sla = 0x3c
i2c.setup(0, sda, scl, i2c.SLOW)
Потім виконується ініціалізація дисплея:

-- Display init
disp = u8g.ssd1306_128x64_i2c(sla)
disp:begin()
Перша частина прикладу - текст на екрані. Обираємо шрифт, виводимо текст на екран, і в кінці затримка на 2 секунди.

-- Set Font
disp:setFont(u8g.font_10x20)
-- Draw a text
disp:firstPage()
repeat
  disp:drawStr(0, 16, "I`s just")
  disp:drawStr(0, 32, "a test.")
until disp:nextPage() == false
tmr.delay(2000000)
Зверніть увагу на функції disp:firstPage(), disp:nextPage(). Для тих, хто раніше не використовував бібліотеку u8glib такий метод виводу на екран може здатися не зовсім зрозумілим. Що це за Page і навіщо декілька разів виконувати одну і ту ж операцію? Насправді такий метод - це вихід зі складного стану. Такий підхід водночас дає можливість працювати з різними дисплеями з різною організацією пам`яті, і в той же час економить оперативну пам`ять мікроконтролера. Ми не будемо заглиблюватись у технічні тонкощі роботи з пам’ятью різних дисплеїв, це виходить за межі цієї статті. Просто прийміть це як факт. Бібліотека u8glib вимагає саме такого підходу. Друга частина прикладу - геометричні фігури:

-- Draw
disp:firstPage()
repeat
  disp:drawLine(0,0,127,64);
  disp:drawLine(0,64,127,0);
  disp:drawFrame(10,10,40,40);
  disp:drawCircle(100,20,20);
  disp:drawTriangle(60,60, 80,55, 70,40);
until disp:nextPage() == false
tmr.delay(2000000)
Остання частина прикладу - використання графічних файлів:

-- Read a picture #1
file.open("example1.MONO", "r")
local xbm_data_t = file.read()
file.close()
-- Draw a picture #1
disp:firstPage()
repeat
  disp:drawXBM(26, 0, 76, 64, xbm_data_t)
until disp:nextPage() == false
tmr.delay(2000000)
-- Read a picture #2
file.open("example2.MONO", "r")
local xbm_data_t = file.read()
file.close()
-- Draw a picture #2
disp:firstPage()
repeat
  disp:drawXBM(32, 0, 64, 64, xbm_data_t)
until disp:nextPage() == false
Реалізація бібліотеки u8glib для NodeMCU використовує графічні файли у форматі MONO. Можна знайти редактор, який здатен зберігати файли у цьому форматі, або використати on-line конвертор. Наприклад цей: https://www.online-utility.org/image/convert/to/MONO Важливо вказувати правильний розмір зображення під час виклику функції drawXBM. Якщо розмір вказати не правильно зображення буде спотворено. Детальніше про функціонал бібліотеки u8glib читайте тут: https://github.com/olikraus/u8glib/wiki/userreference Скачати приклад можна тут: https://github.com/avislab/NodeMCUExamples/tree/master/SSD1306_IIC_U8G

Відео

Бажаю успіхів.

Дивись також:

ESP8266
Коментарі:
Александр говорить:
26.04.2018 14:49
Здравствуйте.
Я пытаюсь загрузить картинку (по инструкции конвертировал в MONO) из примера - мне выдает ошибку
`drawXBM` (string expected, got nil)
В описании говориться, что file.read() возвращает nil
а drawXBM требует строчное выражение.

Текст и графику показывает нормально

Додати коментар
Code
* - обов'язкові поля

Архіви