Neoway M590 - GSM/GPRS modem


30.10.2015

Нещодавно мені знадобилося організувати керування приладом за допомогою SMS з мінімальними фінансовими вкладеннями. Після пошуків найдешевшого варіанту, придбав у китайців модем Neoway M590. Це досить стара і проста залізяка. Придбав кіт-набір за $5.2. Сам модем і тримач картки був старий, тобто був у використанні, а решта компонентів і плата нові. Плата чогось дуже велика з купою вільного місця. Вірогідніше за все - для монтажу у якусь шафу. Модем має зовнішню антену.  Neoway M590 виявився ненажерою. При підключенні до 5В мікрокомп`ютера просаджував напругу так, що світлодіод живлення у Raspberry Pi пригасав. Це при тому, що блок живлення 2А, а сам мікрокомп`ютер споживає не більше 0,6А. Raspberry Pi при цьому, на диво, не перезавантажувався. У подальшому живлення для модема було організовано окремо. Якщо заглянути у документацію до Neoway M590, ви знайдете інформацію про те що максимальній піковий струм може сягати 2А!

DSCN0196 DSCN0194

Схема підключення Neoway M590 до Raspberry Pi

M590Pi

Налаштування та перевірка UART

Для того, щоб використовувати виводи UART на Raspberry Pi, спочатку треба вимкнути їх застосування за замовчуванням. Для цього треба відредагувати файли: /boot/cmdline.txt  і /etc/inittab Рекомендую спочатку виконати резервне копіювання цих файлів:


cp /boot/cmdline.txt /boot/cmdline.bak
cp /etc/inittab /etc/inittab.bak

Видаліть рядки "console=ttyAMA0,115200" та "kgdboc=ttyAMA0,115200" у файлі /boot/cmdline.txt за допомогою редактора nano:


nano /boot/cmdline.txt

Закоментуйте останнього рядка у файлі /etc/inittab. Поставте символ # перед T0:23:respawn:/sbin/getty -L ttyAMA0 115200 vt100


nano /etc/inittab

Перезавантажте систему:


reboot

Тепер RXD (GPIO15) і TXD (GPIO14) доступні для використання у якості UART. Встановимо програму консолі minicom, якщо вона у вас ще не встановлена:


apt-get install minicom

Запустимо програму консолі:


minicom -b 9600 -o -D /dev/ttyAMA0

Набрані в консолі символи мають передаватися на приєднаний пристрій, а інформація, надіслана пристроєм, має з`являтись у консолі. Якщо цього не відбувається і Ви впевнені у тому, що пристрій підключили вірно, перевірте чи правильно ви встановили швидкість з’єднання.

AT - команди

Повний перелік команд приведений у документації. Я наведу тільки деякі з них, які мають нам допомогти перевірити з`єднання з модемом, його роботу, та відправити і прочитати SMS.

AT - Перевірка зв`язку з модемом. Має  повернути "OK" AT+CCID - Повертає ID SIM карти. Якщо є проблеми з SIM картою повертає "ERROR" AT+COPS? - Повертає назву оператора мобільного зв`язку AT+CPAS - Повертає готовність модему. "0" - готовий.

AT+CMGF=1 - Встановлює текстовий режим вводу AT+CSMS=1 - Встановлює підтримку SMS "GSM03.40 and GSM03.41;SMS related AT commands support GSM07.05" Phase 2+ AT+CSCS="GSM" - Встановлює TE character set. Я буду відправляти SMS використовуючи тільки латинські символи. Якщо Вам потрібна кирилиця - читайте документацію по командам AT+CSCS та AT+CSMS.

AT+CMGS="номер телефону" - Відправлення SMS на вказаний номер телефону. Після цієї команди чекаємо на символ ">" після чого вводимо текст SMS який завершимо натисканням Ctrl-Z (символ з кодом 0x1A (26)).

AT+CMGL=type - Читати SMS.
Де type:
type=0 - (REC UNREAD): received unread SMS
type=1 - (REC READ):   received read SMS
type=2 - (STO UNSENT): stored unsent SMS
type=3 - (STO SENT):   stored sent SMS
type=4 - (ALL):        all SMS

Скачати

Neoway M590 Hardware Design Manual V1.1
Neoway M590 AT Command Sets V3.0
Приклад для Raspberry Pi на Python

Якщо щось не так, вибачте, на Python тільки почав писати.

Використання Neoway M590 - це не найкраще рішення, якщо немає можливості забезпечити потужне живлення, та це один з найменш затратних варіантів.

Успіхів.

Дивись також:

Raspberry Pi Корисно знати Схеми і прошивки
Коментарі:
Додати коментар
Code
* - обов'язкові поля

Архіви