23. STM32. Програмування STM32F103. Option bytes


10.11.2016

Как захистити прошивку мыкроконтролера STM32 выд копыювання? Чи це взагалы реально?

Option bytes, захист прошивки

Option bytes налаштовуються розробником прошивки в залежності від потреб. Це декілька байтів, у різних контролерів їх кількість різна, за допомогою яких можна встановити деякі налаштування та захистити Flash від запису та зчитування. Захистивши потрібні сторінки Flash від запису, можна запобігти помилковому пошкодженню програми під час роботи. Встановлення захисту від зчитування робить неможливим зчитування та копіювання прошивки. Детально про те, як організовані Option bytes, можна прочитати у Programming manual en.CD00233952.pdf Option bytes доступні для нашого контролера STM32F103:
  • RDP - Захист від зчитування програми записаної у Flash. Для STM32F0, STM32F2, STM32F3, STM32F4, STM32L4, STM32L1 можуть бути три рівні, для нашого контролера STM32F103 тільки Enabled/Disabled. Якщо встановити RDP, програматор ST-LINK не зможе нічого зробити з мікроконтролером. Треба буде підключитися через UART і скинути RDP. При скиданні RDP виконується Full Erase, тобто повна очистка. Пам`ятайте, знімаючи захист від зчитування, прошивка видаляється з мікроконтролера.
  • WDG_SW - Якщо виключити, тоді watchdog буде включатися автоматично при подачі на мікроконтролер живлення.
  • nRST_STOP - Якщо виключити, буде генеруватися перезавантаження при входженні у режим STOP.
  • nRST_STDBY - Якщо виключити, буде генеруватися перезавантаження при входженні у режим STANDBY.
  • User Storage option bytes (Data 0, Data 1). Два байти, які можна використовувати для власних потреб. Цих двох байтів немає у STM32F0, STM32F2, STM32F3, STM32F4, STM32L1.
  • Flash sector protection - захищає сторінки флеш від запису при виконанні програми. Якщо на сторінки Flash встановлений захист, ST-LINK Utility зможе перезаписати прошивку. ST-LINK Utility видасть попередження, що захист був знятий перед прошивкою, а потім захист було відновлено. А от Flash Loader Demonstartor, який пише через UART, записати не зможе. Треба спочатку зняти захист, залити нову прошивку, а потім повернути захист.

ST-LINK Utility (Windows)

Для налаштування Option bytes за допомогою ST-LINK Utility треба виконати Target -> Connect, після чого зайти у Target -> Option bytes... і встановити потрібні Option bytes. Звертаю Вашу увагу, після встановлення Read Out Protection, програматор не зможе зчитувати памʼять мікроконтролера і виконувати debugging. Для відновлення роботи з мікроконтролером треба зняти Read Out Protection. SWD дозволяє зняти Read Out Protection. st-linkutility_ob_01 st-linkutility_ob_02

Flash Loader Demonstartor (Windows)

Для налаштування Option bytes за допомогою Flash Loader Demonstartor треба обрати пункт "Edit option bytes" і у наступному вікні встановити потрібні Option bytes. flashloaderdemonstartor_ob_03 flashloaderdemonstartor_ob_04

stm32flash (Ubuntu)

Встановити Read protection:

sudo stm32flash -j /dev/ttyUSB0
Зняти захист від читання:

sudo stm32flash -k /dev/ttyUSB0
Зняти захист від запису:

sudo stm32flash -u /dev/ttyUSB0
Бажаю успіхів!

Дивись також:

STM32
Коментарі:
Додати коментар
Code
* - обов'язкові поля

Архіви